Žiadateľ: Šintavan s.r.o., Šintava
Názov projektu: Dostavba vinárskej prevádzky Šintavan
Doba fyzickej realizácie projektu: 26.5.2017 – 20.12.2017
Výška nenávratného finančného príspevku: 528 928,31 EUR
Ciele projektu:
Úspešne realizovaný projekt „Dostavba vinárskej prevádzky Šintavan“ mal za cieľ zabezpečiť celý výrobný proces výroby vína s vhodným technologickým zariadením a vhodným prostredím.
Tento cieľ chcel žiadateľ dosiahnuť prostredníctvom:
- výrobno-skladovej budovy, ktorá bude prepájať existujúce budovy, takže sa vytvorí jednotný celok,
- prevádzkového súboru, ktorý slúži na preberanie hrozna z dopravných prostriedkov, jeho odstrapenie, mutovanie, lisovanie, nakvášanie modrých odrôd, odkalovanie muštov a filtráciu kalov z odkalovania muštov.
Dôvody na realizáciu projektu:
Navrhnuté nové priestory plynule nadväzujú na jestvujúcu pivnicu aj jestvujúcu predajňu vína s degustačnou miestnosťou. Výstavbou sa vytvorí jednoliaty celok, ktorý rieši komplexne daný zámer od príjmu suroviny, cez výrobu a uskladnenie, až po expedíciu, včítane manipulácie s odpadmi. S cieľom zabezpečiť nielen vhodné technologické zariadenie, ale aj zabezpečiť vhodné prostredie pre realizáciu výrobného procesu, spoločnosť rozšíri kapacity existujúceho podniku z dôvodu zvýšenia kapacity výrobnej linky.
Priebeh realizácie projektu:
Projekt rieši realizáciu nasledovných stavebných objektov na základe vypracovanej projektovej dokumentácie.
1) VÝROBNO-SKLADOVÁ BUDOVA – Objekt výrobno-skladovej budovy je situovaný medzi dva jestvujúce objekty a to pivnice, čiastočne zapustenej v teréne a chránenej proti zvýšenej teplote vrstvou zeminy a predajňou vína s degustáciou. Jestvujúce objekty a prístavba budú navzájom prepojené, takže vytvoria jednotný celok.
2) PIVNICA – Prevádzkový súbor slúži na prekvášanie a dokvášanie vína, docukrovanie muštov, filtráciu a skladovanie vína. Nová skladovacia kapacita pivnice je vytvorená zo stojatých nerezových nádob rôznych objemov tak, aby boli skladované rôzne množstvá rôznorodej kvality vína z jednotlivých ročníkov. Jestvujúca pivnica mala kapacitu (88 m3) a nová kapacita (108 m3). Potrubným riešením sú zabezpečené dostatočným výkonom všetky nutné operácie prečerpávania medzi nádržami.
3) FLAŠKOVŇA – Fľaškovňa zabezpečuje plnenie vyrobeného vína do fliaš objemu 0,75, 0,5 a 0,375 l, fľaškovacia linka má nominálny výkon 600 fl./ hod.
Výsledky a prínosy projektu:
Pestovanie viniča a výroba vína je proces, ktorý si vyžaduje neustále zlepšovanie a inovácie. Každým rokom, či už pri strihaní, ošetrovaní, spracovaní, odkalovaní, fľaškovaní, pri každom jednom kroku od prvého puku až po plný pohár, tam všade treba myslieť o krok dopredu a reagovať na aktuálne podmienky – či už meteorologické, ekonomické, konkurenčné a pod. Realizáciou projektu sa vytvoril jednotný celok, ktorý zabezpečuje komplexný technologický proces od pestovania a zberu hrozna až po fľaškovanie hotového produktu – vína a jeho predaj.
Žiadateľ chcel týmto krokom dosiahnuť maximálnu pridanú hodnotu výroby. S cieľom zabezpečiť nielen vhodné technologické zariadenie, ale aj zabezpečiť vhodné prostredie pre realizáciu výrobného procesu, žiadateľ rozšíril kapacity existujúceho podniku z dôvodu zvýšenia kapacity výrobnej linky. Dosiahnutím čiastkových cieľov projektu sa podporili nasledovné body:
- efektivita výroby a celkovej konkurencieschopnosti podniku,
- lepšie využívanie výrobných faktorov,
- zvýšenie produkčnej kapacity,
- zlepšenie ekonomických parametrov produkcie t.j. pridanej hodnoty a nárast tržieb
- schopnosť žiadateľa získať nových odberateľov.
Realizácia projektu má synergický a multiplikačný efekt nie len pre budúce rozvojové projekty žiadateľa, ale aj pre budúce projekty subdodávateľov a odberateľov. Samotný projekt má predpoklad byť projektom príkladu dobrej praxe, kde sa môžu inšpirovať spoločnosti realizujúce potravinársku výrobu a zrealizovať obdobný projekt pre rozširovanie radu svojich výrobných programov.
3D model projektu s fotografiami
Video k projektu